duminică, 31 iulie 2022

To blame or not to blame THE SELFIE


 De ceva zile imi umbla prin cap acest subiect. Da, nu prea are de ce sa se loveasca si de aici si postarea. Caci atunci cand nu ai de lucru, iti faci :))

Lumea in care traim se schimba. Si alaturi de ea, se schimba oamenii si, de ce nu, tehnologia. Nu mai suntem interesati de cuvinte, de comunicare, totul trebuie sa fie cat mai simplist cu putinta. Nimeni nu sta sa citeasca un text lung precum va fi acesta, lumea e interesata de instantanee. Poze. Imagini. Simple, usoare. Filmuletele fiind un pic mai greu de digereat dar totusi, nu sunt ca o carte. Asta e modul in care am inceput sa comunicam. Sa speram ca nu ajungem si mai rau, asta daca mai avem unde cobori mai jos de atat. 

Nu ne mai intereseaza informatia, ci imaginea. Poza bine facuta face cat 1000 de cuvinte, nu-i asa? Poate sunt 1000 de cuvinte tampite. 

Instagram ia amploare, Tiktok ia amploare. Textul? Hieroglife fara sens, de regula pozitionate deasupra a ceea ce este important.  Era o vreme cand selfie-urile erau blamate, erau primul simptom al narcisismului. Acum, este la rang de arta - poza regizata. 

Am cativa prieteni, fotografi de nunti. In cazul in care nu stiti, este o competitie acerba in lumea fotografilor de a prinde cea mai incitanta si inovativa imagine: verighete puse una peste alta pe blatul din baie, o poza facuta de un fotograf contorsionat sub mainile intinse ale mirilor care dau noroc cu sampanie, chipul ei mascat de o frunza in timp ce se uita cu jid la el, genul asta de fotografii. Si cinicul din mine isi inchipuie cum discuta 2 dupa 20 de ani de casatorie: hei, iti mai aduci aminte cand am dat noroc cu sampania si ai calcat pe cap fotograful, care era sub mainile noastre, incercand sa prinda poza asta? Vai, ce instantaneu al iubirii noastre! Uite cum ne-a prins! Nu m-as fi gandit cand ne-a zis sa stam nemiscati cu paharele intinse si s-a bagat sub noi, ca are intentia de a ne poza!

Da, selfie-urile erau blamate. Dar poza regizata, e cu totul altceva, nu? In mod clar, sunt cateva reguli. Nu te uiti la camera, fotograful nu exista. Te uiti in zare, pe profilul tau apare o umbra de palmier, nu cunoastem in ce mod magic s-a salvat pe un drive o astfel de imagine. Doar eram singuri, uitandu-ne inspre infinitul cerului albastru pictat de umbre de apus de soare. Singura explicatie?Vulturii astia! Cand vrei si tu sa ai un moment de solitudine, brusc apar si iti fac o poza pe care apoi ti-o trimit pe telefon ca sa o poti tu posta pe Insta! 

Problema este ca pe tot Insta(gramul), nu e gram de Insta(ntanee). 

 "uita-te la mine, zambeste, ridica verigheta, nu, nu, un milimetru mai la stanga, tu fa-te ca o prinzi. Fa-te ca o iubesti, mai. Aruncam o esarfa, mireasa o prinde in timp ce un mar cade de deasupra iar ginerele prinde mireasa intinsa dupa esarfa".Epic! Arta! Iubire! 

Iar, eu, cinicul din poveste, trebuie sa cred, uitandu-ma la aceste poze, ca au fost prinse fara veste, ce poveste frumoasa sugereaza si cata iubire mare, permanenta este intre doi oameni daca ei si cand sunt pozati facand lucruri simple, le fac impreuna. Astept cu interes, mireasa pe wc, instantaneu luat de jos, in timp ce se uita la verigheta. Aia e clar dragoste, mai! Pacat ca nu aveti chiar asa multa imaginatie....

Nu, nu mai e la moda selfie-ul. Vedeti voi, selfie-ul e regizat. Daca iti face altcineva o poza - evident, regizata, e altceva, alta mancare. Acum avem filmulete de tip tutorial, cum sa pozezi. Cum sa tii piciorul ca sa para ca ai fost prins in toiul actiunii numite mers. Avem tuturiale cum sa pozam sprijinindu-ne unul de altul cu mana la barbie, ca, doar, asta se intampla frecvent. De cate ori nu m-am intalnit cu cineva pe strada si am cazut peste omul respectiv, cu mana la falca? Zilnic mi se intampla. 

De la un cinic: stiti ce e mai rau decat un selfie? O falsitate regizata, cu aere de instantaneu. Da, mai! Efectiv nu cred ca s-a intamplat sa fie un fotograf in jurul vostru, pregatit cu o camera, in timp ce faceti lucruri obisnuite. Ma trezesc in fiecare dimineata, ciufulita. Daca, Domane fereste, brusc apare langa mine un fotograf, reactia mea ar fi sa urlu ca nu stiu cum a intrat, nu sa ganguresc la camera. Iar daca voi sunteti atat de prosti incat sa credeti realitatea unei astfel de poze, atunci inteleg de ce sunt atat de explicite etichetele de pe haine. 

Daca chemati fotograful sa va instantaneizeze in timp ce va aruncati de pe bloc, aveti un like!