luni, 22 mai 2017

To be or not to be familie sau studiu de caz asupra sanatatii mintale si emotionale a coalitiilor

Subiectul zilei: de ce te priveste pe tine ce fac altii in dormitor? Cum poti sa reduci un sentiment la o notiune si notiunea la doua genuri antagonice? Si sa faci asta lege chiar?

Familie e cine vrei tu sa fie. Familie e mama si sora mea – nu mai avem barbati in uniunea/amicareala asta a noastra. Bine, noi suntem norocoase ca la baza relatiei de prietenie dintre noi, a stat o uniune intre un barbat si o femeie. Adevarat, o alta femeie si-a dorit sa se unifice cu acelasi barbat si atunci, in impas, noi ne-am desfiintat. Acum stiu mai bine – fiind deja o familie intemeiata, era ok sa traim si in 5.
Poate ajungem sa ne oblige sa avem un SRL- Situatie Relationala Legalizata ca asa nu putem sta. Din ce stiu eu, mama nu mai vrea barbati ca I s-a acrit de uniuni traditionale. Dar, cum zice elnglezul, e posibil sa “take one for the team”.

In scopul identificarii bubelor restrictionarii familiei la ceva atat de structural, hai sa prezentam cateva cazuri. Pentru usurinta, in coltul din dreapta sta Ion si in stanga sta Maria, fosta parte familiala, actualmente posibil amica.

Totul se rezuma la urmatoarea intrebare: odata pierdute anumite calitatti din definitie, esti sau nu familie? Daca nu, totul e bine. Inseamna ca odata intemeiata familia, pot aparea terti, uniuni, amante si amanti si schimbari de gen.
Daca da, avem ceva probleme J
1.     1.  Ion si Maria au un copil dar nu sunt casatoriti. Se poate propune ca lege aditionala sa obligam pe Ion si Maria sa se casatoreasca astfel nu pot avea copii. Si daca ii fac? Ei bine, ii declaram nuli.

2.       2. Ion si Maria sunt casatoriti. Maria nu poate sa faca copii. Dar notiunea de familie se intemeiaza pe dreptul si indatorirea de parinte deci nu au cum sa fie o familie in sensul traditional pana nu au si asa ceva. Cum? Ii priveste. Suntem deschisi la alternative (a se citi – Ion, iata numarul de tel al Anei: 0000 XXX XX).

3.     3.   Ion doreste sa divorteze de Maria dupa ce a cunoscut-o pe Ana cu care pare ca ar avea mai multe sanse de a se intemeia. Per ar contrario fata de cum este definitia, familia este desfiintata prin “liber consimtire” din partea ambilor soti. Ion doreste dar nu poate avea. Ana vine si traieste cu Ion si Maria.

4.      4.  Ion1 si Ion2 vor sa adopte. Ionii pot adopta doar ca de fatada Ion1 sau Ion2 se unifica cu Maria. Traiesc bine-mersi intr-un duplex. Ion1 si Ion2 adopta ulterior copilul lui Ion si Maria din exemplu 1.

      Pluralul din definitie exclude casatoriile din care rezulta un singur copil: “dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Ai un singur copil? Sanatate! Du-te la gara, sari in primul tren si cauta-ti adapost intr-o tara normala. Pai daca dorim sa fim exclusivisti, hai sa o facem pana la capat.

7.     5.   Ion si Maria sunt casatoriti. Apoi Ion decide ca ar vrea sa devina Ioana. Acum, conform ramurii de decizie pe care ne aflam, exista o familie pana nu mai exista una. Termina Ion/Ioana tratamentul hormonal, se termina si familia. Si cred ca e mai ieftin ca divortul.
8.       
9.      6. Ion si Maria divorteaza si apoi se casatoresc cu terti. Gigel  face parte din 2 familii diferite. Familia 1 este axata pe cresterea lui Gigel, oferind 3 portii de vitamine si fructe zilnic. Familia 2 este centrata pe educatia si instruirea lui Gigel. Nu se cunoaste soarta acestuia.

Oricum, daca tot dorim specificatii de gen in legile statului, ar fi o provocare sa se ajunga la:
-          Definitia femeii. Greutate, cate ovare si restul adiacentelor.
-          Definitia barbatului. Fara sa fiu rea, sa ridicam un pahar in urmatoarea seara “in familie”, gandindu-ne cum familia pacientului lui Ciomu si-a pierdut un alt membru J

Pentru ca toate aceste cazuri care, repet, trebuiau dezbatute intr-o “coalitie”, sa nu existe sis a fie preintampinate orice fel de interpretari, iata cum ar trebui modificata legea:

 „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, care in urma unui raport sexual intre ei concept un numar variabil, dar nu mai putin de 1, de urmasi de gen masculin si/sau feminin – egal tratati. Femeia si barbatul trebuie sa ramana in deplinatatate functiilor biologice pe parcursul desfasurarii programului familial, fara a exista schimbari de rol/sex/statut marital. Este permisa integrarea unui amante sau amant doar dupa intemeierea initiala.
* Norme de reglementare vor fi create ulterior, impreuna cu Uniunea APPQS si organul de control OODRT.
Pe parcusul desfasurarii programului familial, pana la integrarea completa a urmasilor (dar nu mai putin de 1) in alte unitati familiale, barbatul si femeia sunt obligati sa instruiasca si sa asigure confortul necesar dezvoltarii urmasilor (nu mai putin de 1) in randul unui gen sexual.